OZ Ľudia a voda realizuje v Tatrách projekt Vodný les

27.04.2005 Celý región

Na 40-hektárovej ploche nad Cestou slobody medzi Tatranskou Lomnicou a Smokovcami začína občianske združenie (OZ) Ľudia a voda realizovať projekt Vodný les. ...
Na 40-hektárovej ploche nad Cestou slobody medzi Tatranskou Lomnicou a Smokovcami začína občianske združenie (OZ) Ľudia a voda realizovať projekt Vodný les. Získalo na ňu podporu 10 miliónov Sk od Slovenskej sporiteľne, preto jej meno dalo aj do názvu celého projektu.

Predseda OZ Michal Kravčík na prezentácii projektu pred novinármi v Prešove 21. apríla uviedol, že \"má ambíciu zvýšiť vododržnosť územia na základe tých predstáv, ktoré sa snažíme už desať rokov presadzovať na Slovensku\". Podstatou projektu je zadržať čo najväčšie množstvo dažďovej vody na danej lokalite, ktorá je súčasťou celého územia postihnutého veternou smršťou 19. novembra 2004.
Spomínaný cieľ sa má dosiahnuť uplatnením rôznych technológií v rámci tzv. vodoholdingu, t. j. vybudovaním zasakovacích pásov po vrstevniciach, depresných plôch, drobných prehrádzok. Tieto mikroštruktúry na zachytenie vody presadzuje OZ už dávnejšie. Kravčík preto nešetril chválou na sporiteľňu, ale aj Štátne lesy Tatranského národného parku, že umožňujú realizáciu takého pilotného projektu. \"Nepomôže nám chrániť strom, treba chrániť podstatu - vodu, ide o domino efekt, \" dodal odborný garant projektu Kravčík.
Podľa časového rozvrhu má sa v prvej fáze projektu do 5. júna spracovať potrebná vykonávacia dokumentácia a od 10. júla začnú konkrétne práce v teréne. Po dohode so Slovenským skautingom by ich malo vykonávať asi 40 mladých ľudí. Kravčík predpokladá, že OZ po vytvorení svojej patričnej štruktúry bude vedieť dať prácu ďalším 120 brigádnikom. Na takto upravenom území by sa mali od 15. októbra začať sadiť stromčeky a 19. novembra je v programe slávnostné ukončenie a odovzdanie vytvoreného diela do užívania.
Hovorca Štátnych lesov Tatranského národného parku Marián Šturcel ocenil projekt ako súčasť celkovej koncepcie revitalizácie lesov v Tatrách, ktoré sú významným vodným zdrojom. \"Najlepšia voda je taká, ktorá rýchlo neodtečie, \" zvýraznil základné poslanie projektu OZ.
Tatranská krajina bola roky zvyknutá na vysoký les, ktorý po smršti zmizol. Nikto nevie ako bude na túto stratu reagovať. Kravčík tiež naznačil, že až prvé prívalové zrážky ukážu efektívnosť realizácie ich projektu. Chcú z toho urobiť nielen dôkladnú dokumentáciu, ale aj publicistický film.
(jj)
 

Vyberte región

mark